top of page
Obrázek autoraZŠ 1. máje

Mobilní planetárium na Májovce

Popularizace vědy...


S tímto cílem jezdí lektoři s mobilním planetáriem do škol i školek po celé České republice i Slovensku. A mobilní planetárium dorazilo i naši školu.


Během pár minut vyrostla v tělocvičně díky silnému větráku nafukovací kopule planetária. Během dne se v ní vystřídalo celkem 5 tříd 5. a 6. ročníků a na programu měli vzdělávací pořad Neuvěřitelný vesmír, který se na stropě kopule objevil díky projektoru odrážející světlo na kulatém zrcadle.


Ještě před vstupem do planetária se tělocvičnou ozývalo několikrát "wow" ale taky "jak se tam všichni vejdeme?"

Do planetária si na žíněnky pohodlně lehla celá třída. Ano, žáci mohli ve vyučování ležet a pozorovat tzv. full dome projekci. Dozvěděli se zajímavá fakta o mezinárodní vesmírné stanici, co je to magnetosféra a proč je důležitá pro lidi i některá zvířata. Žáci také prozkoumali prstenec planety Saturn a jeho nejzajímavější měsíce. Po absolvování přednášky v tomto planetáriu již žáci také vědí, jak tragicky krásná je budoucnost našeho Slunce a spoustu dalších neuvěřitelných příběhu z nekonečného vesmíru plného tajemné černé hmoty.


Po projekci filmu následoval prostor pro zvídavé dotazy našich žáků, které lektor vysvětloval pomocí interaktivních aplikací promítaných na kopuli planetária. A protože je toto planetárium mobilní, tak jej lektor po vyučování uložil do speciálních zavazadel a uvolnil školní tělocvičnu opět pro naše sportovce.


Ing. Adriana Janíková











58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti


bottom of page