top of page

Retro týden 60. a 70. léta ve školní jídelně

Oslavu 60. výročí od založení naší školy doplní speciální menu celého nadcházejícího týdne ve školní jídelně.

V pondělí se podíváme do historie školního stravování v 60. letech, v úterý ochutnáme 70. léta a po státním svátku bude čtvrtek a pátek ve znamení 80. a 90. let.

Jaká jídla byla populární v 60. a 70. letech? Určitě vás napadne kuře s broskví nebo katův šleh, v historii ovšem nalezneme další dodnes známé i méně známé skvosty.


 

60. léta


Co se tehdy vařilo?

V šedesátých letech byla gastronomie v Československu ve znamení rychlovek. Aby ženy zvládaly efektivně skloubit starost o domácnost s prací, objevovaly se v kuchařkách recepty do 30 minut. Chybět nesměly české klasiky ani recepty inspirované francouzskou kuchyní. Kapustová se sýrem, z rajčatové šťávy nebo cibulová. V socialistických kuchařkách se objevovalo nepřeberné množství různých polévek. Některé, jako třeba dršťková nebo gulášová, se drží v hospodských nabídkách stále, jiné už upadly v zapomnění. A možná je to dobře. Názvy jako polévka ze syrovátky či polévka z kyselých okurek neznějí příliš lákavě.


Omáčky - chlouba české kuchyně

Omáčky jsou českou klasikou, která snad nikdy nevyjde z módy. V kuchařkách z 60. let nechybí svíčková, která se často připravovala z levnějšího vepřového masa. Oblíbené byly v té době znojemská, rajská, ale i játrová, která už dnes tak populární není. Z masa převládá vepřové, hovězí, telecí a skopové. Kuřecí prsa se v kuchařkách objevují zřídkakdy, receptů na celé kuře je v nich však požehnaně. Oproti dnešním kuchařkám ty z 60. let překypují recepty s vnitřnostmi. Nejčastěji se jedla játra, ledvinky nebo jazyk, který najdeme v České kuchařce jak jinak než se sardelemi.


Doba masová

Vegetariánských receptů příliš nebylo. Když už, tak šlo o různé placičky – bramborové, květákové, smaženky a další. Co recept, to nějaký kus masa. Když zeleninová polévka, tak s klobásou. Našli jsme ale například zeleninový kaviár z lilku nebo zeleninový nákyp s fazolemi. Takový klasický guláš je v kuchařkách na různé způsoby, od karlovarského po segedínský. Jedním z těch netradičních je ten s makarony a sýrem.

Oblíbené byly i kuličky z mletého masa, kterým se říkalo čufty. Mleté maso se obalilo v hladké mouce, osmažilo na másle a servírovalo s makarony nebo rýží. Dále pak čevapčiči či tatarák. Masa se konzumovalo poměrně dost, kuchařky ale nezapomínaly ani na saláty. Ty však neměly podobu těch dnešních moderních (rukola, cherry rajčátka, olivový olej), šlo spíše o malé salátky z jednoho typu zeleniny – okurkový, mrkvový, celerový. Sladkému vládla mramorová bábovka a různé piškotové dorty. Když bylo hodně jablek, skončila v županu nebo ve štrůdlu!



 

70. léta


Co se tehdy vařilo?

Naším retro okénkem se nyní podíváme do kuchyní domácností 70. let. Pod pokličkou najdeme poklady jako kuře à la bažant nebo okurkovou omáčku. Některé z receptů už z českých domácností téměř vymizely, na jiné dodnes nedáme dopustit. Inspiraci jsme čerpali z kuchařek, které v té doby vycházely.


Lahůdkové toasty

Boom trvanlivého pečiva s sebou přinesl nové možnosti svačin a chuťovek. Lahůdkové zapečené tousty se sýrem nosily děti do školy a někdy je večeřela celá rodina. Chybět nesměla sterilovaná paprika na ozdobu.


Kuře à la bažant

Mezi slogany socialistického obchodu Pramen patří, že kuře je snad jediné maso, ke kterému se hodí všechny přílohy. Oblíbenou úpravou drůbeže bylo kuře ala bažant. Do kuřete nebo slepice se přidá jalovec, bylinkové máslo a celé se obalí slaninou.


Zavináče

Zavináče ze sleďů jsou opravdovou retro pochoutkou. Z pultů lahůdek stále nezmizely. Připravit si je můžete i doma. Potřebovat budete sleďové filety, cibuli, kyselé okurky a suroviny na kyselý lák.


Katův šleh

Katův šleh je pochoutka, která se v restauračních zařízeních objevila pravděpodobně v 70. letech. Nikdo neví, kdo ji vynalezl. Dnes už z restaurací téměř vymizel, vy si ho ale doma můžete připravit de luxe!


Šunka v aspiku

Šunka v aspiku nesměla na rautových stolech chybět. Ať už v podobě šunkové rolky s křenem nebo kousků gothaje a hrášku zalité rosolem. Výjimkou nebyly ani aspikové dorty, do nichž se schovala všemožná uzenina a sterilovaná zelenina.


Pochoutkový salát

Tři rohlíky a deset deka pochoutkového salátu! Na takový oběd jste si mohli dojít do lahůdkářství. ‚Pochoutkáč‘ dodnes nevyšel z módy, často se připravuje třeba na Velikonoce. Patří do něj hrášek, salám, nakládané okurky, cibule a majonéza!


Hovězí plátky po pražsku

Plátky se nejprve podusí na cibulce. Mezitím umícháte do ztuhnutí vajíčka s hráškem a šunkou v horké vodní lázni. Směsí pokladete hotové plátky, které se podávají s čerstvou cibulí.


Kapustové karbanátky

Co se týče zeleniny, kapusta se vždy těšila velké oblibě. Mezi podivuhodnosti patřil třeba smažený kapustový list v trojobalu. Populární ale byly i kapustové karbanátky, které sice znějí jako vegetariánské jídlo, ale přidávalo se do nich mleté nebo uzené maso.


Pudink

Tradiční dezert 70. let – pudink. Nejoblíbenější byl ten vanilkový, navrch patřila šlehačka, kompotované ovoce a trocha sirupu. Když se proložil piškoty, sloužil i jako rychlá svačina pro děti.


Okurková omáčka

Okurková omáčka už dnes strávníky tolik neláká, dříve ale patřila mezi běžná jídla československých domácností. Nejde zrovna o jídlo, které by nadchlo svým vzhledem. Základem omáčky jsou sterilované okurky a smetana.



 


102 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Maják č. 3

bottom of page